A nagy reggelikérdés

 

A nagy reggelikérdés

Bár banális leírni, mégis nagyon megosztó „műfaj” a reggelizés. Mikor? Mit? Mennyit? Van, aki el sem tudja képzelni a napindítást egy kiadós reggeli nélkül, más vidáman kitolja akár a (késő) délelőtti órákra a nap első étkezését. Gyakran előkerül a csoportos és személyi edzéseken is, mi az ideális reggeli időpontja és összetétele. Nos, igazságot nem teszek, nem is kenyerem, de néhány praktikus jótanáccsal azért szolgálhatok.

A reggelink legyen mindig tápanyagban gazdag, érdemes rostdús alapanyagokat használni, figyeljünk a fehérjetartalomra, minél több fehérjét viszünk be reggelire, annál később éhezünk meg, így máris kivédhetjük az egész napos nassolást. A szénhidrátból válasszuk a lassú felszívódásút, teljes kiőrlésű gabonák előnyben. Például egy olajos magvakkal, friss gyümölcsökkel dúsított, teljes kiőrlésű zabpehelyből készült zabkása tökéletes választás, amihez ha (sovány) túrót keverünk, máris teljes értékű étkezést kapunk.

Ha előnyben részesítjük  a klasszikus, sós reggeliket, a tojásételekkel nem nyúlhatunk mellé. A tojás bármilyen formában szuper napindító: tükörtojás, rántotta, omlett, lágy, főtt, buggyantott tojás nagy közönségkedvenc. Egyedül a zsiradék hozzáadására ügyeljünk, főleg ha fogyni szeretnénk, ezesetben nem ajánlott semmiféle zsíros feltét – a szalonna, kolbász és társai sajnos most nem a barátaink.

 

Egy fehérjében gazdag amerikai palacsinta receptet hoztam, ami – ha van otthon turmixgép –  pillanatok alatt elkészül, így hétköznapokba is beilleszthető, de egy ráérős, láblógatós hétvége reggelét is felbobhatjátok vele. Érkezzen hát a recept:

 

 

 

 

Fitt amerikai palacsinta (2 főre)

80 g zabpehely

20 g kókuszreszelék

30 g fehérjepor

2 tojás

180 ml (növényi) tej (esetemben kókusztej)

0.5 tk. méz

0.5 tk. sütőpor

  1. tk. szódabikarbóna

 

  1. A hozzávalókat kimérjük, és turmixgépbe öntjük. Érdemes először a folyékony halmazállapotú anyagokat belemérni, könnyebben összedolgozza a gép a tésztát, nem lesz csomós. Alacsony, majd magasabb fokozaton egynemű masszává dolgozzuk, a klasszikus palacsintánál sűrűbb az állaga, amikor még éppen lecsöppen tészta a kanálról, akkor jó.
  2. A palacsintasütőt közepes lángon felforrósítjuk, a turmixgép poharából kb. fél merőkanálnyit öntünk a serpenyőbe, amikor a felső felületén hólyagok keletkeznek, megfordítjuk (ügyeljünk rá, a másik oldala hamarabb megsül).

 

Tálaljátok friss bogyós gyümölcsökkel, hiszen szezonja van. Megcsurgathatjátok kevés, mézzel vagy juharsziruppal, de a magas cukortartalom miatt csak mértékkel ajánlom. 😉

Ha van jól bevált, reggelizős receptetek vagy tippetek, bátran osszátok meg velünk!

 

Szalánczi Anna

Szerző: Szalánczi Anna

Szalánczi Anna, háromgyerekes édesanya, funkcionális tréner, szakács, diplomáját tekintve pedig: színház- és irodalomtudós. A Nosaltynál eltöltött 10 év hozta meg igazán a gasztronómia szeretetét. A mozgás mindig is kiemelt helyet foglalt el az életében, így a szakács és fitness instruktor képzés elvégzése után., a kettő örömforrást ötvözve most táplálkozási tanácsadónak tanul