A nyár legeslegjobb sütije: crumble

A nyár legeslegjobb sütije: crumble

Ahogy megyünk bele a nyárba, folyamatosan érnek be a finomabbnál finomabb, hazai gyümölcsök. A meggy, cseresznye már lecsengett, viszont itt az őszi-/sárgabarack, a különböző bogyós gyümölcsök, ribizli, szeder, málna (szerencsésebbeknek a kertjükben is megterem), és már a szilva is beérőben. Természetesen úgy hasznosulnak a tápértékek leginkább, ha nyersen, mindenféle hőkezelés nélkül fogyasztjuk őket, de ha szeretnénk kicsit variálni, mindenképpen a nyár aduászát, a világ legegyszerűbb desszertjét,morzsasütit készítsünk belőlük.

Tökéletesen variálható, szinte az összes gyümölccsel működik (görögdinnyével azért ne próbálkozzunk), az arányok nincsenek kőbe vésve, és ami a legjobb: klasszul beilleszthető a hozzátáplálási időszakba, a babáknak is egészen korán adható (főleg, ha nem allergizáló gyümölccsel kezdünk). A gyümölcsöt teljesen felesleges cukrozni, elég édes önmagában is, a morzsát alkotó szárazanyag pedig minél inkább lassú felszívódású szénhidrát legyen, például teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely. A tejérzékenyeknek és vegánoknak is kínálok opciót: a vaj helyettesíthető növényi olajjal (olívaolaj, kókuszzsír), esetleg margarinnal (bár ez utóbbit nem igazán preferálom). Ha nincs okunk rá, ne hagyjuk el a vajat, azzal lesz a legomlósabb végeredmény. A zsiradék mennyisége csökkenthető, minél zsírosabban készítjük, annál inkább összeáll a tészta, ha kevesebb zsiradékot teszünk hozzá, „homokosabb” lesz az állag.

Ha nem szeretjük folyósan a gyümölcsöt, sütés előtt keverjünk hozzá kevés keményítőt, így ellenállhatatlan szaftos, sűrű, ragacsos állaggá sül össze a gyümölcs.

Majd ha lecseng a strandolós kánikulaidő, és beköszönt a téli zimankó (ősszel még használjuk ki a szilvaszezont), jusson eszünk e csodarecept, ugyanis almával vagy fagyasztott gyümölccsel is imádnivaló nasi!

Langyosan a legjobb, vaníliafagylalttal – ha már minimalizáltuk a süti cukormennyiségét, ennyi plusz élvezetet megengedhetünk magunknak.

És íme a recept:

Gyümölcsös morzsasüti

Gyümölcsös réteg:

  • jóóóó sok gyümölcs (legalább 1 kg sárgabarack/őszibarack/szilva, de lehet vegyesen is)
  • 1 ek. fahéj
  • fél citrom leve
  • 1-2 ek. (vaníliás) cukor (elhagyható)
  • 1 ek. étkezési keményítő (elhagyható)

Morzsa:

  • 250 g szárazanyag (pl. 190 g teljes kiőrlésű liszt + 60 g zabpehely)
  • 50 g cukor
  • 130 g vaj/olaj
  1. A gyümölcsöt megmossuk, ha szükséges, kimagozzuk. Ha almával (is) dolgozunk, azt mosás után kis kockákra vágjuk. A sárgabarackot elfelezzük, az őszibarackot nagyobb szeletekre szeljük. Ha folyósabb a gyümölcs, keverjünk hozzá 1 ek. étkezési keményítőt. Az édesszájúak tehetnek bele kevés cukrot. Amit semmiképp se hagyjunk ki: fahéj és citromlé, majd alaposan keverjük át, végül szórjuk egy közepes méretű sütőtálba.
  2. A morzsa hozzávalóit késes aprítóban a legegyszerűbb elkészíteni: mindent beleszórunk, és néhány pörgetéssel addig dolgoztatjuk a gépet, míg nagyjából össze nem áll (ha kevesebb zsiradékot teszünk hozzá, nem fog összeállni, csak “vizes homok” állagot vesz fel). Ha nincs késes aprítónk, ujjainkkal morzsoljuk el a hideg vajat a szárazanyaggal, vagy: a szárazanyaghoz csurgassuk hozzá az olvasztott vajat/margarint/olajat, közben folyamatosan keverjük kézi habverővel (ne robotgéppel).
  3. Egyenletesen elosztjuk a gyümölcsök tetején a morzsát.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Ne feledjük: langyosan, vaníliafagyival a legjobb!

Szalánczi Anna

Szerző: Szalánczi Anna

Szalánczi Anna, háromgyerekes édesanya, funkcionális tréner, szakács, diplomáját tekintve pedig: színház- és irodalomtudós. A Nosaltynál eltöltött 10 év hozta meg igazán a gasztronómia szeretetét. A mozgás mindig is kiemelt helyet foglalt el az életében, így a szakács és fitness instruktor képzés elvégzése után., a kettő örömforrást ötvözve most táplálkozási tanácsadónak tanul